Positieve discriminatie :D
Door: Wendy
Blijf op de hoogte en volg Linda & Wendy
28 Oktober 2007 | Ghana, Kumasi
Maandag gaan we nog wat spullen kopen zodat we nog meer keuze hebben bij onze activiteiten. Ook gaan we komende week verven! De (primary)school ziet er namelijk erg saai en ongezellig uit en daarom willen we de vensters van de ramen een leuk kleurtje geven.
Wij zijn er trouwens achter gekomen, dat wij voor veel mensen in Kokobeng de eerste obruni’s zijn die zij zien. Veel mensen komen namelijk nooit buiten Kokobeng, wat ook wel verklaard waarom er zo weinig Engels gesproken wordt. Niet heel vreemd, maar ondertussen toch wel een klein beetje irritant, dat wij na 2 weken nog steeds continu worden nageroepen door iedereen.
Vrijdag zijn we even naar de stad geweest en hebben we wat gegeten bij Vic baboo’s (een westers restaurant). We hebben echt heerlijk zitten smullen van een grote hamburger met patat (‘s avonds alleen wat misselijk :s). We zijn ook nog even naar de grote markt geweest. In de drukte kreeg Linda een duwtje en stapte hierdoor in een grote plas modder :s . Gelukkig was een man van een winkeltje zo vriendelijk om haar voet schoon te spoelen met wat water; dat is Ghana, de mensen zijn echt zo behulpzaam en vriendelijk! Rond 6 uur ‘s avonds wilden we de trotro terug naar Kokobeng pakken. Nou dat was ons een ervaring!!! We kwamen terecht in de avond spits. Er kwam een trotro aan rijden waar zo’n 25 man in kan, maar ja er stonden wel rond de 50/60 mensen. Wat er toen gebeurde: al die mensen stormden als gekken op het busje af en probeerde half vechtend de trotro in te komen. Mensen klommen zelfs door de ramen! Wij stonden er met open met mond naar te kijken en besloten de volgende trotro maar te nemen. Toen gingen de achterdeuren van de trotro ineens open en werden wij geroepen door een man (waarmee wij eerder hadden staan praten). In die propvolle trotro had hij 2 plekken voor ons vrijgehouden!! Vervolgens klommen wij door de bagageruimte en heel atletisch over de achterbank en konden we relaxed plaats nemen op de bank! Positieve discriminatie?! Heel fijn voor ons in ieder geval.
Zaterdag hadden wij ons eerste Ghanese feestje; een bruiloft! Het verbaasde ons hoe Westers de bruid gekleed was. Zij droeg een lange witte jurk, inclusief sluier en lange sleep. De kerkdienst was erg saai en het orgel te vals om aan te horen.. L Wat opviel is dat er een functieomschrijving werd gegeven. Zo hoort de man voor zijn gezin te zorgen en het te leiden en moet de vrouw lachen wanneer haar man in haar buurt is. Ook werd specifiek benoemd, dat het echtpaar nu seksueel actief mag zijn. Na de kerkdienst moest iedereen op de foto, wij waren opvallend snel aan de beurt. Het bruidspaar kon natuurlijk niet de kans met obruni’s op de foto te gaan laten schieten. ;) Daarna naar het feestje, dat helaas van korte duur was. De stroom viel uit, waardoor er geen muziek meer was. Dit was direct einde feestje..
Zondag heeft Linda 3,5 uur bij de kapper gezeten. Abena (de buurvrouw) runt doordeweeks een kapsalon aan straat en heeft Linda’s haar gevlochten met nephaar. Het was een lange zit, maar zeker de moeite waard!!
Liefs, Linda en Wendy.
P.S. Nogmaals bedankt voor alle lieve reacties! Dikke kus voor Linda’s dartboys; zet hem op he?! Hajo (en John natuurlijk) wat leuk dat je een reactie hebt geplaatst, ga zo door met voetbal. Wendy is super trots op je!
28 Oktober 2007 - 18:51
Tante Ria Oom Rinus:
Hoi meiden ik heb weer jullie belevenisen gelezen .
Dat met de bus is toch wel gaaf.
En de school wat op vrolijken met wat leuke kleuren ,maakt het voor de kids alleen maar gezelliger.
volgende week kan ik helaas niet naar het verslag kijken .
Maar de week daarna ga ik dat beslist weer doen.
Nou nog zeven weken te gaan ,hou jullie goed en de groetjes van.
Ria Rinus
28 Oktober 2007 - 18:57
Rick:
Het is leuk om te lezen wat jullie nu weer meegemaakt hebben.
Erg goed dat jullie meteen met de organisatie gesproken hebben om tot een betere situatie voor jullie en de kids te kunnen komen.
Doordat je nu de kinderen in kleine groepjes apart neemt, kan je ze natuurlijk veel meer aandacht geven en dat is voor de kinderen vast veel leuker.
Dus jullie gaan ook even lekker schilderen...
Hebben jullie verders nog spullen gekocht? En hoe bevallen de frisbees?
Heb je de pennen nog uitgedeeld en er een aantal leuke foto's van gemaakt...
Ik hoop dat jullie weer een geweldig leerzame week hebben en dat jullie de kids lekker bezig kunnen houden en wellicht nog wat bij te leren..
Heel veel succes en we spreken elkaar snel weer...zet hem op meiden!!
En geniet van elke dag natuurlijk.
Groetjes Rick :):):) -
28 Oktober 2007 - 19:29
Mylene:
dag lieve meiden. Wat een ervaring weer afgelopen week. Goed dat er even een goede communicatie heeft plaats gevonden en dat jullie hopelijk nu jullie eigen dingen kunnen gaan doen en dat de kinderen in de kleine groepjes echt kunnen gaaan genieten. Jullie kunnen extra foto's en videootjes op de side zetten hoor we hebben er weer wat voor jullie bij "gekocht". Ik ben benieuwd hoe je har is Linda! Wendy maak maar een mooie foto van haar. Fijn om wer even gesproken en dit gelezen te hebben. Ik geniet van jullie verhalen. Ik vind jullie KANJERS. Veel liefs mylene -
28 Oktober 2007 - 19:30
Hanneke:
Hoi lieverds
Het is dan toch nog gelukt met het internet.Alleen geen foto's? Of komen die nog. Maak je wel even foto's van je haar, want dat wilen we wel even zien natuurlijk. Veel succes met het schilderen van de school van de week. Welke kleuren gaan jullie gebruiken of wordt het villa kakelbont? We krijgen het vast wel te zien. Veel succes van de week en tot volgend weekeinde. XXX Tom, Hanneke en Inge -
28 Oktober 2007 - 21:09
Oom Leo En Tante Nel:
Hoi Linda en Wendy
Leuk om weer wat te lezen van jullie,wat een idee met zo een volle bus dat jullie voorrang krijgen.En ook een leuk idee dat jullie de school opvrolijken.Wij willen ook graag een foto van je haar zien Linda!nou meiden wij wensen jullie weer een goede week toe,tot volgende week.
28 Oktober 2007 - 22:20
Bob:
Hey wen en lin,
Leuk om weer al die goede en positieve verhalen te horen.!!!
Lin nog wel even een foto he volgende week van je nieuwe kapsel.! (hoe is het met je houten kont..??)
Nou meiden verfse van de week.!! En lin spreek je snel weer.!!!
Dikke kus en lievs bob -
29 Oktober 2007 - 17:44
Wendy:
Hey Meiden,
Klinkt goed allemaal! Leuk dat jullie bij een bruiloft aanwezig mochten zijn. Vraag Adwoa of je ook een keer mee mag naar een begravenis. (klinkt raar, maar je mag daar iedereen meenemen) Het is een hele vreemde belevenis.
Goed dat jullie aan de gang zijn gegaan met kleine groepjes, anders overspoelt het je allemaal en kan je eigenlijk niks beginnen met zoveel kids.
Ik heb vandaag (eindelijk) al mijn foto's op kunnen halen, het heeft toch ruim 2 weken gekost. Kan dan nu toch echt beginnen met mijn fotoboeken maken.
Heel veel plezier nog daar!
Liefs
Andere Wendy -
30 Oktober 2007 - 14:56
René Dijksman:
Hi Linda (en wendy natuurlijk)
tof om jullie verhalen te lezen! Kijken jullie wel een beetje uit daar blankies :-) Heel veel succes met het werk dat jullie aan het doen zijn op de school, echt goed bezig!
Groetjes rené
PS: linda, ik probeer Bob een beetje in de gaten te houden hoor ;-) -
30 Oktober 2007 - 20:33
Francisca En Vincent:
Hoi Wendy
Hoe is het nou met jullie, kunnen jullie het nog een beetje aan allemaal.
Nou succes met wat er nog komen gaat en doe rustig aan!!!!
Groetjes Francisca en Vincent -
30 Oktober 2007 - 20:49
Ome Cor En Tante Ada:
Hallo Linda en Wendy,
30 Oktober 2007 - 21:00
Ome Cor En Tante Ada:
Hallo Linda en Wendy,
Sorry ik drukte per ongeluk op verzenden en daar ging mijn bericht met niets.Maar we hebben jullie verslagen weer met veel plezier gelezen en zijn blij dat jullie daar goed werk verrichten en ook nog genieten.Linda ben benieuwd naar je kapsel.Meiden wat leuk om eens een bruiloft in een andere cultuur mee te maken.Deze week weer veel succes met jullie kindertjes en verfse!
Dikke knuffel Ome cor en Tante Ada -
31 Oktober 2007 - 13:26
Nathalie :
Hoi Linda (en Wendy),
Wat leuk om jullie berichten te lezen. Heb net het verslag van 28 oktober gelezen en ga straks nog even verder. Volgens mij doen jullie goed werk en doen jullie heel veel leuke ervaringen op.
Succes met verven!
Groeten, ook van Adrie en Theo,
Nathalie -
31 Oktober 2007 - 15:52
San:
dag wenpen
begin je nu wel te missen hoor! vandaag weer een blaadje gescheurd, paul kwam er nu pas achter dat die op de koelkast hing wat een drol he :) leuk om weer te lezen hoe het gaat. Vandaag hebben ze me douche gesloopt 2 weken geen douche!!!! nou nu kan ik net zo goed bij jouw in het dorp gaan zitten :)
wilden jij je haar niet laten vlechten wen?! ben benieuwd naar de foto's van lin
heb je me sms nog gekregen? bel je zondag kus san -
31 Oktober 2007 - 20:42
Joyce B:
Hollandse meisjes,
wat doen ze in dit continent.
al aardig wat gewend.
Hollandse meisjes,
die er twee maanden voor gaan.
zie ze daar nu staan.
Hollandse meisjes,
gaan voor afrikaans kinderwerk.
Hollandse meisjes voelen zich heel
sterk.
nemen speelgoed mee.
Hollandse meisjes.
For the children,the want to play.
op de engelse toer.
Hollandse meisjes,
wat zijn ze toch stoer!!!!!
Opgedragen aan wendypen en lindalou!!
dikke kusssssssssssss.
01 November 2007 - 18:53
San:
wat een talent ontpopt zich op deze site he! wat een geweldig mooi gedicht mevrouw joyce!! :) ik heb ervan genoten wacht met smart op de volgende hoor! -
02 November 2007 - 08:17
Mylene:
Hallo lieve meiden. Bijna weer een week Kokobeng erop. Is het gelukt met het schilderen? Samen met de kinderen gedaan? Leuke kleuren?Geniet maar mooi van het weer daar. Het is hier niet echt koud maar wel donker en somber haast alle blaadjes zijn van de bomen.Afgelopen weekend is hier de klok weer een uur terug gegaan.Wendy heb je al een leuke foto van Linda met haar gevlochten haar? Laat jij het ook doen?Of houd je daar niet zo van? Ben weer heel erg benieuwd naar jullie verhalen.
Veel liefs en dikke kus voor jullie -
02 November 2007 - 09:10
Ingie:
heeee zus en wendy!
hoorde van papa dat hij met je gebeld had, wij bellen van het weekend wel weer, he!:D
hoe gaat t daar? zit je haar nog goed (wil wel een foto zien , hoor!)
ik hoop dat jullie de kindjes al wat hebben kunnen leren op de school en dat het weer zo een interessante week was voor jullie!
nou, ik hoor het wel allemaal en kijk ook uit naar jullie verslag en foto's op de site!
miss you! xxxxxx ingie -
02 November 2007 - 12:41
Joyce.B:
Dames, hoe gaat het daar in Kokobeng! zeker druk aan het klussen en kinderen in bedwang houden. Ik lees het al weer een schat vol nieuwe ervaringen erbij,jullie worden echte wereldvrouwen. En bij deze wil ik ook even melden dat mevrouw S.Mul de volgende coupletten van het gedicht op zich neemt,die natuurlijk zullen gaan over jullie enerverende belevenissen. Dames,Hou je taai,nog 7 weken te gaan!!! Met vriendelijke groeten,u persoonlijke dichteres, J.B -
03 November 2007 - 09:15
Ingie:
ps Lin , als je wilt .. even je hotmail checken dit weekend:D -
03 November 2007 - 13:54
Carla Mul:
Hoi Wendy (en Linda),
Wat leuk om al jullie avonturen mee te beleven. Dit is en wordt een geweldige ervaring, die je altijd zult bewaren. Je realiseert je zo weer eens, hoe verwend wij in Nederland zijn en hoe wij boffen met ons leventje.
Veel plezier, geniet ervan en tot ziens.
Carla -
03 November 2007 - 13:56
Michel:
Hoi Linda en Wendy,
Ik heb van de week van tante Nel je site doorgemaild gekregen en heb alles teruggelezen en gezien van wat jullie daar allemaal aan het meemaken zijn.
Ik vind het echt gaaf wat jullie aan het doen zijn daar in het verre.
Ik ga het dan ook van nu af aan helemaal volgen wat jullie daar beleven en aan het doen zijn.
groetjes en succes,
Michel. -
03 November 2007 - 17:59
Wendy:
Hey meiden,
Wanneer horen we weer wat van jullie? Het is toch weekend? Ik ben al de hele dag aan het kijken of er weer wat nieuws van het Ghaneze front is.
Doei
03 November 2007 - 22:48
Arthie:
He meid,
Door alle drukte lees ik nu pas je site! Maar echt super cool wat ik nu allemaal lees. En hele leuke fotos!! Wanneer komen jullie ook alweer terug?
Nou geniet er nog van!!! Maar dat gaat wel lukken, Lijkt me trouwens best lastig dat die kinderen geen engels kunnen. Maar het gaat jullie zo te lezen goed af:)
Ow ja ik sta vanaf maandag full time voor de klas :D Moest ik nog ff kwijt.
Dikke kus Arthie -
04 November 2007 - 14:47
Tom:
Lieve meiden dat is balen dat het internet daar niet echt goed funcioneerd, kijk al het hele week-end uit naar het verslag van afgelopen week, jammer maar de volgende keer beter, veel succes deze week en we spreken elkaar. Tom